Als eerste en mogelijk enige pensioenfonds zal PGGM als aandeelhouder van Shell later deze week haar standpunt bekendmaken over de resolutie van Follow This. Hiermee kan Shell in theorie gedwongen worden te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen.

Dat meldt de site EnergieBusiness.nl.

Op 24 mei vindt de aandeelhoudersvergadering van Shell plaats waarin de resolutie van Follow This in stemming gebracht zal worden. Follow This is een initiatief van energiejournalist Mark van Baal om via het aandeelhouderschap van Shell druk uit te oefenen op de energiereus om duurzamer te worden.

De agenda van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) zal Shell aanstaande donderdag publiceren. Mogelijk wordt dan ook duidelijk wat Shell haar aandeelhouders zal adviseren. Volgens de resolutie zou Shell de winst uit fossiele activiteiten moeten investeren in duurzame energieprojecten.

In een verklaring aan EnergieBusiness zegt PGGM de inzet met betrekking tot de resolutie van Follow This al bekend te maken voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering. Dat is nieuws, want tot op heden zijn alle pensioenfondsen met aandelen Shell niet bereid vooraf, en soms zelfs ook niet achteraf, informatie te geven over hun stem.

Stemgedrag pensioenfondsen

Dat laatste bleek bij de eerdere AvA van Shell, waarin de aandeelhouders gevraagd werd in te stemmen met de overname van het Britse olie- en gasbedrijf BG Group. Follow The Money inventariseerde het stemgedrag bij 25 pensioenfondsen die wilden meewerken, waaruit bleek dat maar liefst negentien fondsen vóór de overname hadden gestemd.

Dat was opmerkelijk, omdat een stem vóór BG als een stem tégen duurzaamheid uitgelegd kan worden, terwijl juist de institutionele beleggers propageren duurzaam te beleggen. De argumentatie die hierbij gehanteerd wordt, is op zich eenvoudig: van fossiel kunnen we voorlopig niet af, maar om toch stappen te zetten wil men overschakelen van olie op gas. Hieraan dankt gas momenteel de eufemistische aanduiding 'transitiebrandstof'.

Vorige week werd Shell door kredietbeoordelaar Moody’s afgewaardeerd, van Aa1 naar Aa2, met als vooruitzicht ‘negatief’. Deze afwaardering hangt samen met de hoge schuld van Shell na de bijna 50 miljard euro kostende overname.

Pensioenbelegger PGGM, dat optreedt voor het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), hanteert dezelfde redenering. "PFZW heeft in samenwerking met PGGM vorig jaar een beleggingsplan ontwikkeld om de CO2-voetafdruk van de PFZW-beleggingen in 2020 met maar liefst 50 procent te verkleinen ten opzichte van 2015", aldus woordvoerder Maurice Wilbrink.

Het gaat hierbij om drie sectoren: materialen, energie en nutsbedrijven. "Deze sectoren zijn goed voor de productie van ongeveer 70 procent van de CO2 in de PFZW-portefeuille. We kijken in die drie sectoren naar de energie-efficiency score van de ondernemingen en verschuiven het kapitaal in de richting van de best presterende ondernemingen. Dat geldt dus ook voor de producenten van olie en gas."

Keuze PGGM

Tegenover EnergieBusiness wilde PGGM nog geen tipje van de sluier oplichten over welke keuze gemaakt gaat worden. Want: wat kan er gebeuren als het fonds later deze week bekendmaakt vóór de resolutie te stemmen? Met zorgfonds PFZW heeft pensioenbelegger PGGM een grote invloed, en de vraag is of ambtenarenfonds ABP dan kan achterblijven. Ook deze partij heeft duurzaamheid hoog in het vaandel.

APG belegt fondsen van pensioenfonds ABP, bpfBOUW en SPW in onder meer Shell en laat weten "geen stemintenties kenbaar te maken voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering". Wel schrijft men dat zij ‘specifiek zullen vragen naar de strategie en investeringsbeslissingen in de context van de COP21-afspraken’. Dit is in lijn met vergelijkbare resoluties waar APG wel voor stemde, zegt de belegger. Het gaat dan om resoluties die bedrijven als Shell en BP dwingen om het tegengaan van klimaatverandering onderdeel te maken van hun bedrijfsstrategie.

Maar de Follow This-resolutie gaat een stap verder en kan leiden tot een echte koerswijziging. Volgens de initiatiefnemers heeft juist Shell de kennis en de middelen om de ommezwaai van fossiel naar hernieuwbaar te maken en daarmee in te zetten op een toekomstbestendig businessmodel. Als Shell zelf die keuze nog niet durft te maken, kan PGGM dat voor de olie- en gasgigant doen.

Lees ook

5 factoren die het rendement van zonne-energie bepalen

‘Energiedialoog is vertragingstactiek van Economische Zaken’

5 prangende vragen over de opslag van zonnestroom

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl